ПРОФИЛ:

 

Миомир МиДеј Дејановић 

је рођен у Врању, 7. априла 1967. године. Учитељ је у ОШ "Светозар Марковић"Црта стрипове, илустрације и примењује их као наставна средства, учествује у уређивању ђачких листова, свира, инструктор је активног учења, аутор акредитованог програма "Игра као мотивација и метода учења", награђиван за модерно писање поезије. "Ватролов" му је трећа збирка стихова; пре тога "Слепа раскршћа" - рок поезија и "Дохватићу звезду" - песме за децу и о деци. Ушао је у Лексикон писаца просветних радника, а његови стихови налазе се и у Зборнику поезије "Рудничка врела", као и у Зборнику просветних радника књижевних стваралаца за децу. Са три песме је заступљен у антологији песама за децу "Заувек ђаци", са две песме у антологији савремених песника 21. века "Снови ињем посути", а у антологији "Стихови од седефа" је једна његова песма. 

Својим особеним приступом настави привукао је пажњу шире јавности, па су о његовим ђацима и њему писали "Просветни преглед", "Политика", "Вечерње новости"..., а снимљени су и телевизијски прилози за Радио телевизију Србије ("Ово је Србија") и телевизију "Прва". 

За широко просветарско деловање, учитељ Миомир Дејановић МиДеј је (на светски дан учитеља - 5. октобар 2015) награђен на међународном конкурсу "У част учитељу".

У школској 2015/2016. години предложен је и за локалну награду "Свети Сава", али је одбио јер сматра да је она у Врању политички обојена.

На међународном фестивалу дечјег и наставничког стваралаштва "Креативна чаролија", који је одржан у Бањи Врујци 28. и 29. маја 2016. године, Миомир Дејановић је као аутор сценарија на тему "Срце се нема да се има, срце се има да се даје свима" и ментор екипи ученика, освојио прво место и пехар за најбољи дечји кратки филм. 

Добитник је Признања за развој и популаризацију балканског стрипа (на 19, 20. и на 21. Балканској смотри стрип аутора).

Припреме за угледне часове објављује у "Просветном прегледу", а заступљен је и у зборнику најбољих угледних часова "Час за углед 2" (који је промовисан на београдском сајму књига октобра 2016) и зборнику "Час за углед 3", промовисаном на сајму књига октобра 2017.

Проглашен је за једног од најбољих едукатора Србије 2017.

Носилац титуле Најбољи наставник на просторима EX YU 2019.

Члан је Асоцијације најбољих наставника на просторима бивше Југославије (Best Teacher-Ex Yugoslavia).

Његова радна биографија је ушла у Лексикон стваралаца у образовању који су обележили српску просвету (издавач "Клет", 2019).

Учитељ Миомир МиДеј Дејановић у дворишту врањске ОШ "Светозар Марковић"

"Деци поручујем да раде упорно и с љубављу, јер из љубави настају узвишена дела.
По мени, уметност је све оно што човек створи из љубави, а не из користољубља. Оно што се ради из користољубља нема везе са уметношћу. Паре ионако губе вредност, а људска дела трају.
Да је Свети Сава људима наплаћивао услуге, био би милијардер - али не би постао светац." 

 

* из чланка "Не желим бити у мајмунској свити" (новине "Врањске", 22. јануар 2015)